Update Diagnose Transformatie: bouwen aan een transformatiemodel

Iedereen is zich bewust dat er iets moet veranderen: onze gezondheidszorg is niet houdbaar. De meesten hebben wel een beeld bij hoe deze toekomst eruit moet komen te zien, maar hoe realiseren we dat? Hoe komt het dat het sommige organisaties lukt om binnen de bestaande systemen echt iets unieks en anders neer te zetten? Hoe zorgen we dat er sprake is van een persoonlijke, participerende, preventieve en predictieve gezondheidszorg voor ieder mens? Hoe zorgen we dat organisaties in de zorg strategisch wendbaar zijn? Hoe ga je om met barrières, zoals financiering, cultuurverandering en technologische vraagstukken? En hoe geven we innovatie een plek? Op deze vragen richten wij ons met het programma Diagnose Transformatie.

Naast een onderzoek naar succesvolle transformaties en de werking van transformaties in de zorg, organiseren we met Diagnose Transformatie interactieve werksessies om met de mensen uit ons netwerk aan de slag te gaan met de transformatie van hun organisaties. In maart organiseerden we op de Zorg&ICT-beurs een werksessie, gericht op Design Thinking. Hier hebben een vijftal praktijkvoorbeelden hun vragen en belemmeringen voorgelegd aan een brede groep deelnemers. Samen dachten we na over mogelijke oplossingen. Benieuwd naar de cases en de ideeën? Neem dan hier een kijkje.

Bouwen aan een transformatiemodel 

In de huidige fase van het programma zijn wij bezig met de ontwikkeling van een transformatiemodel dat organisaties en veranderaars handvatten biedt om te transformeren. Het conceptuele model kent een circulair proces met vier fasen. Een transformatie start met de fase doorzoeken waarbij voeden en inspireren centraal staat en wordt gevolgd door doorzien waarbij het verbinden een belangrijke rol inneemt. Een daadwerkelijke transformatie vindt plaats in de doorbraakfase, waarbij verandering dominant is. In de doorleeffase staat verankering centraal. In de publicatie die later dit jaar volgt komt het transformatiemodel uitgebreid uitgewerkt beschikbaar. Tijdens werksessie 3 die op 27 juni j.l. plaatsvond is het transformatiemodel getoetst bij een groep experts.

Tijdens de 3e werksessie zijn we met een kleine groep experts in gesprek gegaan over hun eigen transformaties en leerlessen gedeeld. Alhoewel er geen kant en klare weg voor transformatie is, zijn er wel elementen die steeds terugkomen. De experts herkenden zich vanuit eigen ervaring in de verschillende elementen. In een open discussie over transformatie kwamen termen als “gewoon doen en beginnen!”, maar ook “successen vieren” en “telkens kleine stapjes zetten en dan opnieuw kijken wat nodig is” vaak naar voren. Is transformatie als het beklimmen van een berg, waarbij er verschillende routes naar boven zijn en je bij elke bocht opnieuw je koers bepaalt? Of zit transformatie juist wel óf niet in het gedrag van professionals en vormt dit soms een trigger voor verandering of juist ook de belemmering? Stuk voor stuk heldere aanvullingen vanuit ervaringen uit de praktijk, die zeer waardevol zijn om de volgende stap te zetten in Diagnose Transformatie.

De volgende stap…

De komende maanden werken wij met de aanvullingen door aan de inhoud. Op 27 september praten we verder tijdens een volgende werksessie over wat er nodig is om echt te “doen” en over te gaan tot actie. Doet u mee? Meld u aan door een mailtje te sturen naar info@diagnoseprogrammas.nl en u ontvangt van het Diagnose Team de save the date.

Over Diagnose Transformatie

Strategische partners BeBright, KPN, Noaber, PinkRoccade en Promedico gestart met het nieuwe Diagnose programma: Diagnose Transformatie. Met dit programma willen we mensen inspireren om werkelijk te transformeren én bieden we ze handvatten om verder te komen. Samen kijken we naar hoe grote, kleine, nationale en internationale cases een transformatie hebben bewerkstelligd.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.