Diagnose Voeding & Gezondheid en Greendish gaan samenwerking aan

Greendish en Diagnose Voeding & Gezondheid gaan de samenwerking aan. Greendish biedt overheden en private voedselaanbieders een programma om hun voedselaanbod aan te passen. Met als doel: gezonde en duurzame voeding overal en voor iedereen beschikbaar.

Greendish
Greendish, voorheen bekend als ‘Variatie in de Keuken’, is opgericht in 2011. Het biedt een programma voor overheden en veelal private voedselaanbieders met als doel om duurzame en gezonde voeding voor iedereen en overal beschikbaar te maken. Greendish kent diverse expertises waarmee ze proberen het voedselaanbod gezonder te maken, de productieketen te verduurzamen en voedselverspilling te verminderen.

Stimuleren van gezond én duurzaam voedselaanbod noodzakelijk
Een gezonder en duurzamer voedselaanbod is niet altijd vanzelfsprekend. Overal om ons heen is 24/7 voedsel beschikbaar, waarvan niet alles gezond en duurzaam is. Dit zet aan tot het consumeren van veelal ongezonde producten. We consumeren steeds meer buitenshuis. Zo neemt het aantal eet- en drinkgelegenheden in de steden structureel toe en wint de fastfoodmaaltijd aan populariteit. Steeds meer Nederlanders dineren minimaal één keer per week buiten de deur en over de periode 2012–2017 groeide de omzet van de horeca met 29 procent. Daarnaast is bijna de helft van de volwassen Nederlanders te zwaar en heeft bijna een op de zeven obesitas. Ongeveer 9 op de 10 Nederlanders eten te weinig groente en fruit en 30% van datgene wat er op ons bord ligt, is van dierlijke oorsprong. Tegen 2050 is er 70% meer voedsel nodig met ons huidige consumptiepatroon. Daarentegen verspillen we gemiddeld 47 kg voedsel per persoon per jaar.

Bewezen impact
In de afgelopen jaren heeft Greendish samengewerkt met diverse organisaties, waaronder (lokale en nationale) overheden, voedselaanbieders, leveranciers, cateraars, werkgevers en scholen. Meer dan 80 voedselaanbieders, samen goed voor meer dan 1.000 locaties, zijn inmiddels geholpen om hun voedselaanbod gezonder en duurzamer te maken. Via meerdere samenwerkingsprojecten met Wageningen Universiteit en het Louis Bolk instituut is bewezen dat Greendish’ aanpak succesvol is voor het aanpassen van menu’s met behoud van gasttevredenheid. In verschillende out-of-home settings komt steeds weer naar voren dat Greendish’ methode, met kleine aanpassingen op het bord, leidt tot grote impact op de consumptie van gasten en op het milieu.

Samenwerking gericht op vergroten maatschappelijke impact
Greendish kan de vraag naar de oplossingen die zij biedt nauwelijks aan. Om hier op in te spelen zal extra worden geïnvesteerd in productontwikkeling en opschaling. De ambitie is om in de periode 2019-2021 de werkzaamheden verder op te schalen naar honderden private voedselaanbieders in binnen- én buitenland. Diagnose Voeding & Gezondheid onderschrijft het maatschappelijk belang van dit initiatief en zet zich in voor de realisatie van deze ambitie.

Meer weten?
Wilt u meer weten over Diagnose Voeding & Gezondheid en de samenwerking met Greendish? Of wat het accelerator programma voor uw innovatie of initiatief kan betekenen? Neem dan contact met ons op via info@diagnosevoedingengezondheid.nl.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.