Kunstmatige intelligentie veelbelovend voor de gezondheidszorg

Met de diagnoseprogramma’s (zoals Diagnose Voeding & Gezondheid en Diagnose Transformatie) brengt BeBright trends en ontwikkelingen in de gezondheidszorg in kaart. Technologische toepassingen kunnen van grote toegevoegde waarde zijn bij het doelmatiger inzetten van zorg en het monitoren van gezondheid. In deze serie blogs delen wij graag inspirerende voorbeelden van veelbelovende toepassingen die wij in onze studies tegenkomen.

Een digitale revolutie in de gezondheidszorg?

Kunstmatige intelligentie kan van grote toegevoegde waarde zijn voor de gezondheidszorg. De mogelijkheden zijn veelbelovend. Zorgprofessionals kunnen worden ondersteund bij het diagnosticeren en opstellen van behandelplannen voor patiënten, en hierbij worden voorzien van alle benodigde informatie om tot de beste beslissing te komen. Ook voor onderzoek kan kunstmatige intelligentie van grote waarde zijn. Bestaand onderzoek is beperkt door de hypotheses van de onderzoeker. Kunstmatige intelligentie biedt de mogelijkheid om onbekende paden en verbanden te identificeren die kunnen leiden tot nieuwe behandelingen en therapieën.

Steeds meer kunstmatige intelligentie om ons heen

Kunstmatige intelligentie maakt gebruik van zelflerende algoritmes om data te analyseren en verwerken. Deze algoritmes kunnen worden getraind om uiteindelijk zelfstandig te functioneren. Dat klinkt natuurlijk best spannend. Mensen als Stephen Hawking en Elon Musk zagen kunstmatige intelligentie daarom zelfs als bedreiging voor de mensheid.

Ondertussen zien we steeds meer kunstmatige intelligentie om ons heen. Denk maar eens aan Siri op je iPhone en Cortana van Microsoft, maar ook aan zelfsturende auto’s. En ook in de gezondheidszorg maakt kunstmatige intelligentie zijn intrede. Watson, de supercomputer van IBM, wordt momenteel in verschillende oncologie centra in de Verenigde Staten getest in het ondersteunen bij het diagnosticeren en behandelen van patiënten.

Google’s kunstmatige intelligentie afdeling richt zich nu ook op de zorg

De onderzoeksafdeling van Google gericht op kunstmatige intelligentie richt zich nu ook op de zorg met Google DeepMind Health. Samen met het de Britse National Health Service (NHS) en het Londense Moorfields oogziekenhuis onderzoekt de grootste zoekmachine ter wereld of het mogelijk is om een algoritme te trainen om oogziekten (maculadegeneratie en diabetische retinopathie) in een vroeg stadium te identificeren. Het tijdig identificeren van deze ziekten zou in 98 procent van de gevallen ernstig verlies van gezichtsvermogen kunnen voorkomen.

Voor nu is het nog even toekomstmuziek, maar deze digitale revolutie is in onze ogen veelbelovend.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.