Diagnose Voeding & Gezondheid en Thuisafgehaald gaan samenwerking aan

Thuisafgehaald en Diagnose Voeding & Gezondheid gaan de samenwerking aan! Via Thuisafgehaald kunnen gebruikers in heel Nederland maaltijden met buurtgenoten delen. Op die manier creëert Thuisafgehaald ontmoetingen tussen buurtgenoten door middel van het delen van gezonde versbereide maaltijden.

Thuisafgehaald
Thuisafgehaald is opgericht in 2012. Het voornaamste doel is het creëren van ontmoetingen tussen buurtgenoten door middel van het delen van gezonde en versbereide maaltijden. De basis van Thuisafgehaald wordt gevormd door een community van mensen die maaltijden delen. Via www.thuisafgehaald.nl kan iedereen die van koken houdt, eten aanbieden aan buurtgenoten. Mensen die elkaar normaal niet snel zouden ontmoeten, staan nu bij elkaar in de keuken. Voor buurtbewoners biedt Thuisafgehaald een gezond, goedkoop, verantwoord en vooral verbindend alternatief voor het avondeten.

Stimuleren van verbinding noodzakelijk
Eenzaamheid en sociaal isolement zijn grote maatschappelijke vraagstukken in de samenleving. Naar schatting heeft ongeveer één op de drie volwassenen in Nederland te maken met matige (20%) of ernstige (10%) gevoelens van eenzaamheid. Naar mate de leeftijd stijgt, neemt dit percentage toe. Daarnaast ervaart ongeveer 14 procent van de mensen van 55 jaar en ouder beperkingen bij het uitvoeren van dagelijkse activiteiten. Hoe ouder mensen worden, des te meer zij met beperkingen te maken krijgen.

Het blijkt voor ouderen ook lastig om een gezond gewicht te behouden. Ongeveer vijftien tot 25 procent van de thuiswonenden met thuiszorg is ondervoed. Bij zelfstandig wonende ouderen zónder thuiszorg zijn de cijfers gunstiger, maar ook van hen lijdt zeven tot twaalf procent aan ondervoeding.

Bewezen impact
Sinds haar oprichting realiseerde Thuisafgehaald ruim 300.000 ontmoetingen, 58.000 verbindingen en leverde bijna 500.000 maaltijden. In 2018 was Thuisafgehaald actief in zestien gemeenten en realiseerde meer dan 3.500 verbindingen (zorgden ervoor dat buren elkaar leerden kennen). 295 van deze verbindingen resulteerden in duurzame relaties, waarbij ze minimaal 1x per 2 weken een lekkere verse, met liefde bereide maaltijd met elkaar deelden. Dankzij Thuisafgehaald eten afhalers onder andere veelal gezonder, hebben een groter netwerk en zijn minder eenzaam en hebben een hogere zelfredzaamheid. Daarnaast betekent een goede match dat betrokken hulpverleners bepaalde taken niet meer hoeven uit te voeren, zoals het organiseren van gezond warm eten, en ondersteunen de thuiskoks in een signalerende functie.

Samenwerking gericht op vergroten maatschappelijke impact
Thuisafgehaald heeft de ambitie om de komende jaren toe te werken naar duurzame samenwerkingen met regionale stakeholders in meer dan 50 gemeenten. Hiermee creëren ze een landelijke dekking waarmee ze met hun diensten meer dan 220.000 ontmoetingen per jaar realiseren en ruim 275.000 maaltijden delen. Een toekomstbestendig en business model en een gezonde organisatie zijn hiervoor noodzakelijk. Buiten deze ambitie zijn er genoeg ideeën om Thuisafgehaald verder uit te breiden met additionele diensten.

Diagnose Voeding & Gezondheid ziet grote potentie in Thuisafgehaald en daarmee in het creëren van ontmoetingen tussen buurtgenoten door middel van het delen van gezonde versbereide maaltijden. Juist met dit soort initiatieven kunnen we de kwaliteit van leven vergroten door sociaal contact, lekker en gezond voedsel. Tevens een mooie manier om eenzamen en kwetsbaren uit hun isolement te halen.

Meer weten?
Wilt u meer weten over Diagnose Voeding & Gezondheid en de samenwerking met Thuisafgehaald? Of wat het accelerator programma voor uw innovatie of initiatief kan betekenen? Neem dan contact met ons op via info@diagnosevoedingengezondheid.nl.

Kook voor je buur 10daagse
Stichting Thuisafgehaald organiseert van 27 september tot en met 6 oktober (rondom Burendag en de Week van de Ontmoeting) voor het eerst de Kook Voor Je Buur 10Daagse. Ze roept daarmee alle Nederlanders op om tussen 27 september en 6 oktober een keer voor hun buren te koken. Zo zorgen we er samen voor dat iedereen in Nederland kan genieten van een lekkere, verse en met liefde bereide maaltijd én de kans krijgt om zijn of haar buurtgenoten te leren kennen. Meer informatie? Kijk op www.kookvoorjebuur.nl!

 

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.