Duurzaam en Gezond aan Tafel in Brabant

In Brabant ging in oktober 2018 een groep zorgorganisaties van start in het programma ‘Duurzaam en Gezond aan Tafel’. Managers facilitair, inkoop, hoofd voeding, chefs en voedingsassistenten – samen werkten ze in masterclasses en in de praktijk aan betere maaltijden voor patiënten, cliënten en kwetsbare mensen. Zo vormen zij een nieuwe regionale beweging naar gezond, vers en lekker eten in de Brabantse zorg.

Duurzame en betere voeding voor een gezondere cliënt
In de Nederlandse zorg worden elke dag meer dan één miljoen consumpties gebruikt. Dat gebeurt door cliënten, patiënten, bewoners, personeel en bezoekers. De totale omzet aan eten en drinken in de zorginstellingen bedraagt ruim €1 miljard. De maaltijden in de zorg werden de afgelopen jaren alsmaar goedkoper. Processen moesten efficiënter, gestroomlijnder, grootschaliger. De focus kwam op laaggeprijsde ingrediënten, wat de kwaliteit niet ten goede kwam. Ook worden maaltijden soms wel 4x verhit voordat de patiënt er een vork in zet. Dit heeft invloed op voedingswaarde en smaak. Echter, 30 tot 40 procent van de warme maaltijden in Nederlandse ouderenzorginstellingen belandt in de afvalbak. In Nederlandse ziekenhuizen wordt 40% en 60% verspild.

Gezonde voeding is onmisbaar en draagt bij aan goede gezondheid en hogere kwaliteit van leven. De eetlust van cliënten/ouderen neemt vaak af en de inname van voeding is veelal niet toereikend om in de dagelijkse behoeftes te voorzien. Goede, eiwitrijke voeding kan de spiraal van weinig eetlust, energie en activiteit doorbreken. Kennis om hiermee aan de slag te gaan ontbreekt bij de cliënten/ouderen zelf, hun zorgprofessionals en zorginstellingen.

Duurzaam en Gezond aan Tafel
In het door Diverzio, embedded innovatie van Diagnose Voeding & Gezondheid, ontwikkelde unieke programma ‘Duurzaam en Gezond aan Tafel’ krijgen deelnemende zorgorganisaties de handreikingen om binnen een jaar hun maaltijden flink te verbeteren. En dat tegen lagere kosten, met minder verspilling en met een groter aandeel inkoop van duurzame producten. Het programma bestaat uit vijf masterclasses waarbij de integrale aanpak van de keten van bron tot bord centraal staat. Deelnemers leren over verbetering van de maaltijdbeleving, smaak, kwaliteit, duurzaamheid, kostenbeheersing en reductie van voedselverspilling. Hierbij staat inspiratie, motivatie en het delen van kennis en ervaringen centraal. Zo werken zorgorganisaties gezamenlijk aan praktische doelen en oplossingen voor knelpunten. De afgelopen jaren werkten ruim 100 zorgorganisaties in 6 regio’s al toe naar betere kwaliteit, minder verspilling en lagere kosten. Diverzio heeft daarmee laten zien wat koplopers kunnen bereiken op het gebied van duurzame verbetering van de maaltijdvoorziening in de zorg in Nederland. Inmiddels is er ook een digitaal platform gerealiseerd waarop alle cursusmaterialen beschikbaar zijn, evenals een dashboard waarmee zorgorganisaties snel inzicht krijgen in maaltijdtevredenheid, duurzame inkoop, voedselverspilling en financiën.

Slotbijeenkomst in Brabant
Het programma ‘Duurzaam en Gezond aan Tafel in Brabant’ is een gezamenlijk initiatief van Diverzio, Rabobank ’s-Hertogenbosch en omstreken, Stichting Godshuizen en AgriFood Capital. De afgelopen maanden zijn met 13 Brabantse zorgorganisaties stappen gezet in de beweging naar beter eten, minder verspilling, méér duurzame inkoop en kostenbesparing in de Brabantse zorg.

“Voeding vormt een zeer belangrijk aspect van het dagelijks leven in onze instellingen. Graag delen we onze ervaringen met anderen in de regio en gaan we gezamenlijk nog meer stappen zetten om ons eten en drinken in de Brabantse zorg nog duurzamer en gezonder te maken”, aldus Frank van Beers, Bestuursvoorzitter Cello.

Op 5 juni aanstaande delen de deelnemers hun resultaten en eigen ervaringen van het programma tijdens de slotbijeenkomst in Rosmalen. Interesse om aan te sluiten? Meld je dan hier aan! Meer informatie over het programma en Diverzio is te vinden op www.duurzaamgezondaantafel.nl

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.